Hva er banesykling

Reserver tid med Folkekortet

Hva er banesykling?

Banesykling har røtter helt tilbake til slutten av 1800-tallet og er en idrett som har utøvere fra hele verden. Banesykling er sykling i sin reneste form, her er det ingen ytre faktorer som vind, regn etc som påvirker, men kun syklisten på banen mot klokka eller motstander(e). Banen har bratte svinger med ca 43gr helling, banedekket er av tre og en runde er 250m.

Linjene på gulvet viser korteste vei rundt banen, men gir også noen regler som rytterne må forholde seg til. Blått bånd brukes ikke i konkurranse, men er av/påkjørsel til banen fra gulvet. Denne kalles Cote d´Azur.

Den sorte «Målelinjen» viser korteste vei rundt banen. Følger rytterne den, vil en runde være 250m. Ved tidtaking prøver syklistene å ligge mest mulig på sort linje for kortest mulig vei.

Den røde linjen kalles «Sprinter-linjen», har en startet spurten mot mål og plassert seg mellom sort og rød linje, kan en ikke krysse over den røde linjen igjen. Dette for at en ikke skal hindre syklist som kommer bakfra i å passere på sin høyre. Dette krever høy konsentrasjon i et avgjørende øyeblikk. Krysser en rød linje i en slik spurt blir en disket og motstander får seieren.

«Stayerlinjen» ligger midt i banen. I konkurranse har ikke Stayerlinjen noen betydning, men i treningssammenheng ligger en ofte på Stayer når en sykler i rolig hastighet mens de som vil sykle drag eller spurte plasserer seg mellom sort og rød. På den måten kan flere bruke banen samtidig med ulik fart eller opplegg.

Sprintøvelser

Individuell sprint (Match Sprint):

I sprint kvalifiserer en først gjennom 200m flying. Der sykler en 3 runder alene, men kun de 200 siste meterne er med tidtaking. De beste i verden klarer dette på under 10sek!

Basert på kvalifiseringen setter en opp heat etter utslagningsmetoden. Til slutt står de to raskeste igjen og skal gjøre opp om hvem som er den aller raskeste i en finale. Selve sprinten foregår også over tre runder, men her gjelder det altså bare å være først over mål. Dette resulterer i en taktisk batalje de første to rundene før det smeller på siste runde.

Lag-sprint:

Lag-sprint er en OL gren. Stillestående lag, der lag på to ryttere for damer og tre ryttere for menn starter på hver sin side av banen. Det sykles tre runder (to for damer) rundt banen, og for hver runde skal fremste rytter trekke seg ut av løpet. På den tredje og siste runden er det en rytter igjen på hvert lag, og raskeste tid vinner.

Keirin:

Med opphav i Japan der det først startet som et pengespill i 1948, er Keirin en tradisjonsrik øvelse innen banesykling. Keirin er en OL-gren.

Under løpet legger 4-7 ryttere seg bak en motorsykkel som over tre runder gradvis øker farten til ca 55 km/t for herre og 45km/t for damer. Motorsykkelen kjører så av banen og en massespurt over tre runder starter. Kroppskontakt er lov og ikke uvanlig. Dermed byr Keirin på mange spektakulære og tette dueller. Første rytter til mål, er vinneren!

1000m:

Individuell tempo, også kalt «The kilo». 1000m for menn, og 500m for kvinner. Kjøres med stillestående start på hver sin side av banen, rytteren med raskeste tid er vinneren. Den ultimate melkesyreøvelsen.

Utholdenhetsøvelser

TIDSØVELSER:

Individuell forfølgelse:

Innledes med kvalifikasjon og deretter settes det opp finaler. En finale der en kjemper om første og andreplass og bronsefinalen der en gjør opp om tredje og fjerdeplass. To ryttere starter på hver sin side av banen fra startmaskin. Løpet foregår over 4km og 3 km for kvinner. Vinneren er den som raskest kommer til mål, eller som klarer å ta igjen motstanderen.

Lag-forfølgelse:

Denne øvelsen er en OL-gren og foregår etter samme prinsipp som Individuell forfølgelse. To lag på fire ryttere starter på hver sin side av banen. Vinnerlaget er det som raskest kommer til mål, eller som klarer å ta igjen motstanderne. Kun tre ryttere trenger å komme i mål, og det er framhjulet til tredjemann som stopper tiden.

 

FELLESSTARTER:

Scratch:

Individuell fellesstart. 15km for menn, og 10 km for kvinner. Ingen poeng underveis, første til mål vinner!

Poeng-løp:

Fellesstart der løpet strekker seg over 25km for kvinner og 40 km for menn. Rytterne samler poeng på innlagte sprinter hver tiende runde. Det gis også poeng for å ta igjen feltet med en runde. Siste sprinten gir doble poeng. Vinneren av løpet er den som har flest poeng etter full distanse.

Eliminasjon:

Eliminasjonsritt er en fellesstart der bakerste rytter ryker ut annenhver runde på 250m bane. Til slutt gjenstår to syklister og førstemann av disse i mål vinner.

Madison/parløp:

Poeng-løp for lag på to ryttere. Som i en stafett, veksler paret på hvem som sykler i den «aktive» sonen, og hvem som tar det i rolig tempo høyere i banen. Under veksling tar rytterne hverandre i hendene, og kaster lagkompisen sin fremover for å generere ekstra fart. Hver tiende runde er det en sprint som gir poeng. Om et lag tar igjen et annet lag med en runde, blir det gitt poeng og siste sprint gir doble poeng. Vinnerlaget er det med mest poeng.

Kombinerte øvelser

Omnium

Omnium er et kombinert løp som består av fire øvelser på en dag.

  • Scratch
  • Tempo
  • Eliminasjonsløp
  • Poengløp

For hvert løp genererer rytterne poeng, og vinneren er den som sitter igjen med flest poeng på slutten av dagen. Omnium er OL-gren.

Seksdagers

Seksdagers er en egen konkurranse som går over seks dager. Syklistene stiller som par. Ofte er det parøvelser, men i noen øvelser er det kun én av syklistene som stiller til start. Parene samler poeng og vinnerne er de med mest poeng etter seks dager.